Wil jij een eenvoudiger leven? De 3 meest effectieve tips!

eenvoudiger leven druppel

Eenvoudiger leven kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.

Zo kun je bijvoorbeeld gaan wonen in een hutje op de hei of leven van minder geld.

Voor mij betekent eenvoudiger leven minder stress en meer tijd. Wil jij net zoals ik minder kopzorgen?

Met deze 3 tips help ik je graag bij het elimineren van jouw mentale rotzooi.

Spoiler alert: Schrappen, schrappen en nog eens schrappen!!

In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden van gebieden waarin je kunt schrappen, voel je uiteraard vrij om hier nog wat categorieen aan toe te voegen!

Tip 1 voor een eenvoudiger leven: Elimineer mensen

Toegegeven, de titel klinkt wat heftiger dan het in werkelijkheid is.

Ga voor jezelf na, met welke mensen in jouw leven heb jij eigenlijk nooit echt zin om af te spreken? Welke mensen bezorgen je regelmatig stress, verveling of frustratie?

Onderdeel van het meubilair?

Een fase waar we in onze middelbare school periode waarschijnlijk allemaal doorheen zijn gegaan is die van groepjesvorming, ergens bij willen horen. Je wilde namelijk niet die persoon zijn die gaat lunchen met de concierge.

Sommige van de contacten die je toen om je heen hebt verzameld zijn misschien nu nog steeds in je leven. Ze zijn als het ware onderdeel van je mentale meubilair geworden.

Hoe mensen dan ook in je leven zijn gekomen, stel jezelf voor al je contacten de volgende vraag: Zou je het erg vinden om deze persoon niet meer (zo vaak) te zien?

Eenvoudiger leven elimineer mensen

Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, dan doe je er goed aan om deze persoon (deels) uit je leven te schrappen. Hiervoor is het meestal niet noodzakelijk om de vriendschap ‘op te zeggen’, je kunt iemand ook langzaam uitfaseren.

Hoe zit het dan met familie?

Uhm…. ja….

Zoals iedereen weet: je familie kies je niet, die zijn er gewoon. En het is helemaal niet vanzelfsprekend dat je met iedereen door een deur kan.

Indien helemaal schrappen niet mogelijk of wenselijk is kun je wel proberen de frequentie van het contact naar beneden te brengen.

Lukt dit niet, zorg dan dat je op zijn minst duidelijk je grenzen aangeeft, zodat die persoon minder van je energie opvreet.

Bovenstaande geldt uiteraard ook voor alle andere personen.

Zolang jij niets doet en geen andere keuze maakt, blijft de situatie hetzelfde.

Zelfs als je slechts 1 persoon (deels) uit je leven kan schrappen levert dit al een stuk meer rust in je hoofd op.

Bedenk je daarnaast wat je allemaal met de bespaarde tijd kunt doen. Waar krijg jij wél energie van?

Je kunt je tijd maar één keer besteden, ga er dus zorgvuldig mee om!

Tip 2 voor een eenvoudiger leven: Elimineer kosten

Veel mensen ‘leven naar hun standaard’. Je begint als tiener met werken voor een laag salaris en door de jaren heen verdien je steeds meer geld. Doorgaans groeien je uitgaven daardoor ook mee. Je kunt het je nu eenmaal veroorloven, dus waarom zou je het niet doen?

Deze gedachte hebben veel beroemde mensen nou ook. Denk bijvoorbeeld aan al die popsterren die plotseling bakken met geld verdienen en simpelweg niet weten waar ze hun geld moeten laten. Dan maar centen over de toonbank smijten.

Totdat ze van hun voetstuk af vallen en de inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl ze dat peperdure huis nog af moeten betalen. Oops!

Normale stervelingen zoals jij en ik doen dit iets minder overdreven, maar het principe is hetzelfde.

Money, money, money, money….. MONEY!

Wanneer ik een behoorlijke som geld tot mijn beschikking heb ga ik er meteen losser mee om: ik ga vaker uit eten (pre-Corona dan), haal meer take out en koop een berg nieuwe kleding.

eenvoudiger leven elimineer kosten

Maar waarom zou ik eigenlijk geld uitgeven aan dingen waar ik slechts kortstondig blij mee ben als ik dat geld ook kan gebruiken om te sparen voor iets waar ik langdurig plezier van zal hebben (zoals een goed bed, verbouwing of een nieuwe televisie). Daarnaast zou ik er ook voor kunnen kiezen om dit geld te sparen of te investeren.

Al die ‘koopjes’ zorgen uiteindelijk alleen maar voor een voller huis en een legere bankrekening.

En dit levert weer kopzorgen op, precies wat ik probeer te vermijden!

Dus heb ik onlangs een overzicht gemaakt van mijn maandelijkse uitgaven. Direct vond ik een aantal vaste lasten die ik eenvoudig kon schrappen. Zoals verzekeringen tegen onverwachtse kosten die ik prima met spaargeld zou kunnen opvangen (bye bye aanvullende tandartsmodule!). Daarnaast heb ik abonnementen geschrapt die ik al maanden niet gebruik (dag NS abonnement!).

Ook mijn variabele uitgaven heb ik onder de loep genomen. Met als gevolg dat ik geen winkels meer bezoek (om impulsieve aankopen te vermijden) en mijn boodschappen gratis thuis laat bezorgen (zodat ik alleen de dingen koop die ik echt nodig heb).

Ik zeg niet dat ik altijd alleen geld uitgeef aan nuttige dingen, af en toe laat ik het even los (onder het motto: Live a little!).

Net als met een dieet moet je jezelf soms een korte pauze gunnen, anders hou je het niet lang vol.

Maar over het algemeen stel ik mezelf bij elke uitgave de vraag: is dit het geld waard?

Om vervolgens tegen mezelf te zeggen: Het geld hoeft niet op!

Slimme miljonairs smijten niet met geld, waarom zouden mensen met minder geld dit dan wel doen?

Tip 3 voor een eenvoudiger leven: Elimineer werkzaamheden

Deze laatste tip is met name gericht op kantoorpersoneel.

Nu we massaal thuis werken, en we dit waarschijnlijk ook na de crisis deels zullen blijven doen, krijgen we een unieke kans om ons werk te simplificeren.

Tot op de dag van vandaag zijn de meeste arbeidsovereenkomsten gebaseerd op een investering van tijd in ruil voor een salaris: Jij krijgt een uurloon voor ieder uur dat je ‘werkt’.

Een belangrijke factor die hierin ontbreekt is wat mij betreft productiviteit. Wanneer je, ongeacht de output, toch wel ‘aanwezigheidsgeld’ krijgt werkt dit niet bepaald motiverend.

Tijdvullers

Daarnaast kun je je ook nog afvragen of jij voor jouw functie die 8 uren per dag wel nodig hebt. Zolang onze generatie op deze planeet rondloopt bestaat de collectieve afspraak dat een volledige werkdag bestaat uit 8 uur. En dus verzinnen we taken om die 8 uur in te vullen.

Voor veel beroepen zijn er echter minder effectieve werkuren nodig.  

Hoog tijd om onze werkgerelateerde gewoontes te reëvalueren!

Stel jezelf de vraag: welke activiteiten doe ik puur en alleen om mijn 8 uur per dag te vullen (zoals: opschonen van je mailbox, bezoekjes aan social media, lange gesprekken met collega’s over je weekend, misschien zelfs een uitgebreide sessie op de wc….)?

eenvoudiger leven, elimineer tijdvullers

Deze tijdvullers dragen niet bij aan het behalen van jouw resultaat.

Een logische vervolgvraag is dan: Kan ik hetzelfde resultaat in minder uren behalen?

Nu we thuis werken is het geheel mogelijk om onze tijdvullers achterwege te laten. Dit zorgt ervoor dat we effectiever zijn, meer tijd overhouden voor leuke dingen en minder kopzorgen hebben.

Wat mij betreft zijn er maar weinig dingen zo treurig als het wegwensen van je tijd. Te vaak heb ik mezelf horen zeggen “is het nou nóg geen 5 uur?” en “heb ik nu eindelijk weekend?”. Herkenbaar?

Tijd is je meest kostbare bezit, wees er zuinig mee!

Meer tips om je werksituatie te vereenvoudigen door afleidingen te beperken lees je in mijn artikel over leven in het nu.

De 3 tips voor een eenvoudiger leven in een notendop:  

  • Schrap mensen uit je leven die je stress bezorgen
  • Schrap uitgaven die je alleen doet om je geld op te maken
  • Schrap tijdvullers uit je werkdag die niets opleveren

Ik weet zeker dat dit zal bijdragen aan het ‘eenvoudiger leven’ waar je naar op zoek bent.

Mijn leven is er in ieder geval een stuk simpeler op geworden. Ik kan het iedereen aanraden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.